top of page

2007 m. laureatas Algirdas Juškevičius


Algirdas Juškevičius gimė 1957 metais Rusijoje, Krasnojarsko krašte, tremtyje. Jo tėvai kilę iš Varėnos rajono: tėvelis – iš Sapiegiškės, mama- iš Pilvingių kaimo. Kai 1960-aisiais šeima grįžo grįžo į Lietuvą, įsikūrė Ratnyčioje. Baigęs studijas Vilniaus universiteto Matematikos fakultete 1981 m. atvyko dirbti į Varėną, pradėjo dirbti Varėnos žemės ūkio, dabar – Technologijos ir verslo mokykloje. Diplomuotas matematikas įkūrė drožybos būrelį, greit išaugusį į dailės studiją „Kadagys“, kurioje per 33 metus meninės drožybos mokėsi apie 400 jaunuolių, kai kurie iš jų savo gyvenimą susiejo su daile, medžio darbais.


Juškevičius – skulptorius, drožėjas, pedagogas. Nuo 1980 m. dalyvauja parodose, nuo 1981 m. yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys, meno kūrėjas (2005). Tautodailininkas surengė autorinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. 1987 m. Vilniuje A. Juškevičius surengė pirmąją autorinę darbų parodą. Drožybos meną meistras demonstruoja kasmet per Grybų šventes amatų kiemelyje Jo darbai puošia Varėnos apylinkes, jo sukurtų skulptūrų yra Švedijoje ir Vengrijoje. Algirdo kūryba daugialypė. Jis drožia medinius žaislus vaikams, daro medžio baldus, kuria tradicines šventųjų skulptūras, rūpintojėlius, prakartėles. Jo skulptūros „Šv. Jonas Nepomukas“, „Šv. Kazimieras“, „Šv. Jurgis“ byloja apie neeilinius drožėjo gebėjimus ir talentą, pasižymi liaudiška stilistika, savo dvasia artimi liaudies kūrybai. Sertifikuotu tautiniu paveldu pripažintos menininko Užgavėnių kaukės. A. Juškevičius, kaip ir senieji žemaičių meistrai, kaukes drožia iš liepos medienos, plaukams naudoja arklio ašutus, šerno šerius ar pakulas.


Savo knygoje „Algirdo Juškevičiaus kūryba“ (2007), kurioje yra 33 skulptūrų nuotraukos, jis pats rašo: „Medis man visada buvo artima medžiaga. Laiveliai iš žievės, vėjo malūnėliai, vėliau – kaukės, skulptūros atvedė į šiandieną“. Knygoje be skulptūrų nuotraukų yra ir keletas literatūrinės kūrybos pavyzdžių, kurie patraukia skaitytoją gražia, gyva, sklandžia kalba, vaizdingu pasakojimu.


2007 metais A. Juškevičius apdovanotas Varėnos rajono savivaldybės ir Kultūros ir meno tarybos „Sidabrinės bitės“ ženklu ir premija už sėkmingą kūrybinę veiklą, nuoširdų Dainavos krašto vertybių puoselėjimą bei populiarinimą Lietuvoje .


Kultūros ministerijoje nusipelniusiems menininkams, kultūros darbuotojams, etninės kultūros puoselėtojams įteiktos 2016 m. Kultūros ministerijos premijos. Premija „Už geriausiai parengtus ir vykdytus vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos projektus“ apdovanotas Varėnos kultūros centro dailės studijos „Kadagys“ vadovas Algirdas Juškevičius. Pastaraisiais metais A. Juškevičiaus parengti drožėjai sėkmingai dalyvauja respublikiniuose moksleivių meninės kūrybos konkurse „Sidabrinis vainikėlis“. Edvinas Jančiauskas tapo laureatu 2013 ir 2015 m., o broliai Lukas ir Domas Malašauskai – 2016. Pastaruoju metu A. Juškevičius daugiausia dėmesio skiria žaislininkystės amato vystymui, nes ši sritis ypač domina ir lavina jaunus asmenis, suteikia daug gerų emocijų, skatina domėtis istorija ir amato paslaptimis.

bottom of page