top of page

2008 m. laureatė Irena Žukauskienė


Tautodailininkė, Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė.

2008 metais Varėnos savivaldybės kultūros premija ir kultūros bei meno tarybos ženklu „Sidabrinė bitė“ už sėkmingą kūrybinę, visuomeninę veiklą, gamtos grožio įprasminimą paveiksluose, tautinių tradicijų puoselėjimą ir Varėnos krašto garsinimą Lietuvoje apdovanota tautodailininkė Irena Žukauskienė.


I. Žukauskienė gimė 1940 m. lapkričio 20 d., Dovainavos kaime (Raseinių r.). Ireną nuo ankstyvos jaunystės viliojo grožis, traukė menai. Svajonė buvo Dailės institutas. Tačiau pirmąjį pasirinkimą nulėmė tėvelio fotografo profesija, - baigusi vidurinę mokyklą Irena pradėjo mokytis retušerės meno, dirbo foto ateljė Šilutėje. 1966-1974 – Jonavos azotinių trąšų gamyklos profkomiteto sekretorė, instruktorė. 1974-1998 m. – Varėnos konservų gamyklos statybos meistrė, moterų tarybos pirmininkė. Gamykloje būdavo rengiamos vakaronės, parodos, jaunųjų specialistų ar veteranų šventės. Buvo sudarytos puikios sąlygos reikštis moterų kūrybingumui. I. Žukauskienė laisvalaikį skyrė siuvinėjimui, mezginiams. Pasitelkusi savo statybininkų brigadą, Irena įrengė žiemos sodą, gamyklos teritorijoje sužydo gėlynai. Rengė vakarėlius su darbuotojų vaikais. Tiems renginiams pripiešdavo daugybę didelių paveikslų, kuriuose vaikai atpažindavo pasakų motyvus ir herojus.


Išėjusi į pensiją pajuto nenumaldomą norą piešti. Pirmoji personalinė paroda (2002) susilaukė didžiulio pasisekimo. Irenos darbai vienas po kito iškeliavo į kitus miestus, atsidūrė daugelio dailės mėgėjų kolekcijose. 2004 metais I. Žukauskienė įstojo į tautodailininkų sąjungą. Jos kūryba dažnai eksponuojama respublikinėse parodose ir Varėnoje. Gerbėjams ji pristato ne tik tapybos darbus, kiekvienoje parodoje galima pamatyti – papuošalų, megztų margučių, veltinukų.


Žiūrovai tikriausiai atkreipia dėmesį į Irenos paveiksluose dominuojančias nė kiek neprislopintas, ryškias, kontrastingas spalvas. Jų dėka paveikslai atrodo labai dinamiški, tiesiog gyvi.


2010 lapkričio 19 d. Varėnos kultūros centro kino ir parodų salėje įvyko tautodailininkės Irenos Žukauskienės rankdarbių, tapybos ir tekstilės darbų parodos atidarymas, kuris sutapo ir su menininkės 70 metų jubiliejumi, o 2015 metais Varėnos kultūros centro kino ir parodų salėje veikė tautodailininkės tapybos darbų paroda, kurios atidarymas sutapo su menininkės 75 metų jubiliejumi.


Naudota literatūra: Mickevičius D. Kaip tiltelis iš širdies į širdį: Varėnos krašto šviesuoliai, Vilnius, 2010. ir kt.

bottom of page