top of page

2010 m. laureatas Algimantas Černiauskas


2010 metais kultūros premija ir kultūros ir meno tarybos ženklu „Sidabrinė bitė“ už neįkanojamą indėlį saugant, puoselėjant ir garsinant unikalias Dzūkijos krašto tradicijas, už dideles pastangas įamžinant Dainavos kraštą ir jo žmones fotografijose ir knygose apdovanotas Algimantas Černiauskas – šalyje žinomas fotomenininkas, didelis šio krašto patriotas ir jo vertybių puoselėtojas.

Merkiniškis Algimantas Černauskas pirmiausia yra garsus savo fotografijomis, kurias kuria kartu su broliu Mindaugu ir kurioms atidavė daugiau nei 30 savo gyvenimo bei darbo metų. A. Černiauskas taip pat yra Alytaus apskrities literatų leidžiamo literatūrinio žurnalo „Dainava“ ir Dzūkijos nacionalinio parko leidžiamo laikraščio „Šalcinis“ redkolegijų narys, kelių knygų („Musteika“, „Margionys“, „Mardasavas“, „Varėnos kraštas“ ir kt.) bendraautoris, žurnalistas.

Gimė 1953 m. gruodžio 12 d. Krasnojarsko krašte, Igarkos mieste, tremtinių šeimoje. 1960 metais sugrįžo į Lietuvą, kurį laiką gyveno nelegaliai. Mokėsi Giedraičių vidurinėje mokykloje. 1972 metais įstojo į Vilniaus technologijos technikumą ir įgijo fototechniko specialybę. 2007 m. baigė žurnalistikos studijas Vilniaus universitete. Nuo 1992 m. dirba Dzūkijos nacionaliniame parke. Dabar gyvena ir kuria Varėnos rajone, Merkinės miestelyje.

Fotografuoja peizažus, daro koliažus, išgarsėjo su broliu Mindaugu fotografijų serija „Kaimo žmonės“. Surengė personalines parodas Kaune, Vilniuje, daugelyje kitų Lietuvos miestų, taip pat Lietuvių dailės muziejuje Lemonte (JAV, 1991), Paryžiuje (1992), Montpellier (Prancūzija, 1996), Berlyne (1997). 2015 metais Seimo rūmų parodų galerijoje eksponuota istorinė atmintį menanti paroda „Budėk".

Apdovanotas šalies bei tarptautinių parodų medaliais, diplomais, premijomis (jų gauta per trisdešimt), kai kurie iš jų: 1994 metais suteiktas Tarptautinės meninės fotografijos federacijos fotografo menininko garbės vardas; 2002 – Molėtų garbės piliečio vardas; 2011 metais skirta Lietuvos vyriausybės kultūros ir meno premija; 2013 metais suteiktas Lietuvos fotomenininkų sąjungos Garbės nario vardas. Tačiau ko gera, mieliausias apdovanojimas Algimanto širdžiai iki šiol yra - Broliams Černiauskams įteikta prestižinė Balio Buračo premija (2008).

Apie fotomenininkus Algimantą ir Mindaugą Černiauskus, jų kūrybą ir gyvenimo prasmės suvokimą 2000 metais sukurtas TV filmas „Solo dviem balsais“ (režisierė Janina Lapinskaitė).

bottom of page