top of page

2013 m. laureatė Elvyra Teresė Petraitienė


Keramikos meistrė.

Gimė 1940 m. spalio 10 d. Panevėžyje. 1960 m. baigė vidurinę mokyklą, 1960-1962 m. mokėsi Kauno taikomosios dailės institute. 1962-1967 m. studijavo Vilniaus valstybinio dailės instituto Keramikos fakultete. Priklauso Lietuvos dailininkų sąjungai, turi Lietuvos meno kūrėjo statusą. Parodose Lietuvoje ir užsienyje dalyvauja nuo 1970 metų.


E. T. Petraitienė yra profesionali keramikė, nuo 1964 m. iki pat Nepriklausomybės dirbusi monumentaliosios interjero keramikos srityje. Jos sukurti keraminiai pano puošė ne tik Lietuvos, bet ir Rusijos, Azerbaidžano, Estijos, Vidurio Uralo interjerus. Kauniečiams gerai žinomas šios autorės pano Kauno muzikiniame teatre. Po Nepriklausomybės paskelbimo dalyvauja parodose su mažosios plastikos darbais. Keramikės darbų parodos buvo organizuotos Merkinės informacijos centre, Varėnoje, Vilniuje, Kaune. Personalines paroda surengė Prancūzijos, Italijos ir kitų šalių miestuose.


2007 m. įteiktas apdovanojimas „Už netradicinio verslo plėtojimą“.

Keramikė Elvyra Teresė Petraitienė – tikra Merkinės krašto šviesuolė, kurios darbuose, pačios autorės šmaikščiai vadinamuose „balvonėliais“, darniai susijungia senoji lietuvių kultūra, Dzūkijos gamta bei šiandienė menininkės patirtis. Prieš beveik tris dešimtmečius (1990 m.) kartu su dukra ir dviem sūnumis, beje, taip pat keramikais, apsigyveno atokiame Maksimonių kaime, „Vienaragių šilo“ sodyboje, netoli Merkinės. Čia iš degimo krosnies traukiamos molinės skulptūros, puodai, švilpynės ir deivės. E.T. Petraitienės Deivės labai žemiškos, jos įkūnija Marijos Gimbutienės aprašytas Didžiąsias Deives. 2011 m. buvo išleistas albumas „Pažadintas Merkinės molis“, pristatantis menininkės sukurtų deivių atvaizdus.


2013 m. Elvyrai Teresei Petraitienei už keramikos tradicijų puoselėjimą, ypatingą tradicinio ir profesionalaus meno dermės jungtį, vienetinius, išskirtinius keramikos kūrinius Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalio nominantams ir Varėnos krašto garsinimą Lietuvoje ir užsienyje buvo įteikta „Sidabrinė bitė“ ir Varėnos savivaldybės kultūros premija.

bottom of page