top of page

2022 m. laureatė Vitalija Mockevičiūtė

Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorė.

Vitalija Mockevičiūtė apdovanota „Sidabrinės bitės“ ženklu ir Varėnos rajono savivaldybės kultūros premija už reikšmingus projektus ir aktyvią kultūrinę veiklą, populiarinant dzūkišką tarmę bei Varėnos krašto istoriją.


Vitalija Mockevičiūtė gimė 1969 m. sausio 11 d. Nedzingės kaime, Varėnos rajone. Mokėsi Nedzingės vidurinėje mokykloje. Viename interviu V. Mockevičiūtė sakė: „Jau vaikystėje žinojau, kuo tapsiu užaugusi. Nors buvau drovus ir kompleksuotas vaikas, scena mane traukė it magnetas. Galbūt nelabai tikėjau, kad tapsiu aktore, tačiau labai norėjau. Man beprotiškai patiko deklamuoti eiles, vaidinti naujamečiuose karnavaluose. Scenoje visada jaučiausi ir jaučiuosi puikiai“ (Savaitė. - 2014, Nr. 14, p. 22). V. Mockevičiūtės svajonė tapti aktore išsipildė. Ji įstojo į Lietuvos muzikos akademiją ir 1991 m. baigė aktorinio meistriškumo studijas (kurso vadovė – Dalia Tamulevičiūtė). Pirmuosius vaidmenis sukūrė „Šiaurės Atėnų“ teatre: Amanda T. Viljamso „Stiklinis žvėrynas“ ir Blanša „Geismų tramvajus“ ( režisierė D. Tamulevičiūtė, 1991 m.). 1992 m. sukūrė Ninos Zarečnajos vaidmenį A. Čechovo pjesėje „Žuvėdra“, o 1993 m. – Džo Š. Dileini „Medaus skonis“ (režisierius Algirdas Latėnas). Nuo 1994-ųjų dirba Lietuvos valstybiniame akademiniame dramos teatre (dabartiniame Lietuvos nacionaliniame dramos teatre). Teatro scenoje V. Mockevičiūtė sukūrė vaidmenų Dalios Tamulevičiūtės, Algirdo Latėno, Olego Kesmino, Gintaro Varno, Igno Jonyno, Rimo Tumino, Evaldo Jaro, Audriaus Nako, Jono Vaitkaus, Oskaro Koršunovo, Juliaus Dautarto, Yanos Ross, Árpádo Schillingo, Eimunto Nekrošiaus ir kitų režisierių spektakliuose. Turbūt nėra Lietuvoje režisierių, kurie būtų nepasiūlę vaidmenų šiai aktorei. V.Mockevičiūtė žinoma ir kaip TV politinės parodijos ,,Dviračio žinios” aktorė (Žurnalistė, Ragana, Dzūkė pusseserė ir kt.), aktorė ypač žinoma, kaip Galina iš TV serialo ,,Moterys meluoja geriau“.


Už sukurtus vaidmenis Vitalija Mockevičiūtė yra pelniusi apdovanojimų. Su O. Koršunovo „Meisteris ir Margarita“ Sarajevo festivalyje gavo apdovanojimą kaip jaunoji aktorė. Lietuviškos dramaturgijos festivalyje „Versmės“ už Rozalijos Žebriukės vaidmenį Gyčio Padegimo spektaklyje „Vieno tėvo vaikai“ ir Mašos vaidmenį spektaklyje „Duburys“ gavo geriausios aktorės apdovanojimą. 2011 m. Varėnoje vykusiame režisierės Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalyje aktorė Vitalija Mockevičiūtė, atlikusi Mašos vaidmenį Nacionalinio dramos teatro spektaklyje „Duburys“, buvo apdovanota „Ryškiausios kraštietės“ prizu. Vitalija Mackevičiūtė − 2016 m. už vaidmenis nominuota ,,Auksiniam scenos kryžiui“.


V. Mockevičiūtė prieš kelerius metus kartu su kolege Neringa Varnelyte įkūrė savąjį teatrą „Labas“. Pirmasis jų spektaklis, žinoma, buvo apie dzūkus – „Kas apsakys tas dzūkų linksmybes“. Su juo aplankyta ne tik daugybė Lietuvos vietovių, bet ir bene pusė Amerikoje gyvenančių tautiečių. Aktorių duetas ir jų sukurti spektakliai „Kas apsakys dzūkų linksmybes“, „Velnių priėdę“, „Nedingęs“, „Miško seserys“ ir kt. yra itin geidžiami ir dideliuose miestuose, ir atokiuose šalies kaimuose. Dažni spektaklių palydovai, profesionalūs etnomuzikantai, folkloro grupės „Ratilai“ nariai Darius Mockevičius ir Paulius Kovalenko.

bottom of page